De Raad voor de rechtspraak is in een vandaag gepubliceerd wetgevingsadvies kritisch over het voorgenomen besluit van het kabinet om bij elektriciteitsprojecten vanaf 25 kilovolt de rechtsbescherming van twee instanties te vervangen door één beroepsmogelijkheid. De Rechtspraak ziet het maatschappelijke belang van snelle besluitvorming voor dit soort projecten, maar waarschuwt dat het bij herhaling gebruik maken van de mogelijkheid om juridische procedures in te korten, kan leiden tot uitholling van de rechtsbescherming van burgers.
Om het stroomnet zo snel mogelijk uit te breiden,
wil de minister van Klimaat en Groene Groei dat elektriciteitsprojecten vanaf
25 kilovolt een snellere beroepsprocedure doorlopen. Door deze projecten aan te
merken als van ‘zwaarwegend maatschappelijk belang’ kunnen juridische
procedures beperkt worden. Dit zou betekenen dat beroep tegen deze projecten
alleen nog bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State mogelijk is, in
plaats van eerst bij de rechtbank en daarna bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Net als bij twee eerdere wetgevingsadviezen, waaronder het advies over het wetsvoorstel voor meer regie op volkshuisvesting, onderkent de Raad voor de rechtspraak het maatschappelijke belang van snelle besluitvorming, maar wijst het op het uitgangspunt van rechtspraak in twee instanties. Ook in deze gevallen is zorgvuldige rechtsbescherming van belang. Bovendien is moeilijk uit te leggen waarom een burger voor minder zwaarwegende maatschappelijke belangen wel in twee instanties mag procederen.
Daarnaast wijst de Raad voor de rechtspraak op het advies van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die is ook van oordeel is dat niet lichtvaardig afbreuk mag worden gedaan aan het beginsel van rechtsbescherming in twee instanties. Bovendien wijst de Raad van State erop dat juist vanwege de oplopende doorlooptijden zeer terughoudend moet worden omgegaan met het benoemen van categorieën die versneld moeten worden afgedaan.
Een nieuwe wet of wetswijziging heeft soms grote gevolgen voor de rechtspraak. De Raad voor de rechtspraak geeft regering en Staten-Generaal advies over wetgeving en beleid met gevolgen voor de rechtspraak. De Raad adviseert over de inhoud van het wetsvoorstel (of beleidsvoorstel), de effecten op de organisatie en werklast en over de uitvoerbaarheid.
- Lees hier het volledige wetgevingsadvies van de Raad voor de rechtspraak.