Digitaal procederen in alle familie- en jeugdzaken bij de rechtbank Gelderland vanaf vandaag mogelijk

Advocaten kunnen vanaf dit moment bij de rechtbank Gelderland digitaal procederen in alle zaken binnen familie- en jeugdrecht. Via het webportaal Mijn Rechtspraak logt een advocaat in en heeft zo altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken.

Proef bij de rechtbank Gelderland

Bij de rechtbank Gelderland was het al mogelijk om als advocaat digitaal te procederen in verplichte zorgzaken, gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheiding, civiele jeugdrechtzaken en gezag- en omgangszaken. Daar zijn vanaf vandaag de volgende zaken aan toegevoegd: eenzijdige verzoeken echtscheidingen, voorlopige voorzieningen, adoptie, alimentatie, bijstandsverhaal en overige (boek 1) zaken. Ook het digitaal procederen in kort gedingen handel en familie is vanaf dit moment mogelijk. Hiermee is het voor advocaten mogelijk om in alle familie- en jeugdzaken digitaal te procederen.

De mogelijkheid om volledig digitaal te procederen binnen familie- en jeugdrechtzaken is een proef bij de rechtbank Gelderland. De Rechtspraak streeft ernaar om deze werkwijze later ook in te voeren bij andere rechtbanken.

Toegang via webportaal Mijn Rechtspraak

Door via het beveiligde webportaal 'Mijn Rechtspraak' in te loggen, krijgen advocaten toegang tot hun digitale dossier(s) met alle bijbehorende stukken. Zij loggen in met de Advocatenpas. Advocaten kunnen in Mijn Rechtspraak zelf stukken indienen of zelf een nieuwe zaak starten. Het op papier nasturen van stukken is niet langer nodig als advocaten indienen via Mijn Rechtspraak. Alle stukken staan direct op 1  plek in een overzichtelijk en volledig digitaal dossier. Digitaal procederen biedt een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak en is alleen mogelijk via het webportaal Mijn Rechtspraak. 

Digitale toegang

Digitale toegang is onderdeel van digitalisering binnen de Rechtspraak. De Rechtspraak realiseert de komende jaren eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.Bron: Rechtspraak.nl via Alle landelijke actualiteiten

Bel mij terug

Bel mij