Vertrouwen in onafhankelijkheid rechter gestegen

Rule of Law-rapport analyseert Europese rechtsstaten; herhaalt belang van waarborgen voor een onafhankelijke rechtelijke macht

Het vertrouwen in de onafhankelijkheid van de Nederlandse rechterlijke macht is toegenomen. Ongeveer 75 procent van alle burgers en bedrijven beoordeelt de onafhankelijkheid van rechters als 'redelijk tot erg goed'. Dit percentage is daarmee 5 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het deze week gepubliceerde Rule of Law-rapport 2025 (europa.eu), het jaarlijkse overzicht van de Europese Commissie over de rechtsstatelijke situatie in EU-lidstaten. Daarmee scoort de Nederlandse rechtspraak goed binnen de Europese Unie. 

Het Nederlandse rechtssysteem geldt volgens het rapport als efficiënt en onafhankelijk. Tegelijkertijd herhaalt de Europese Commissie haar eerdere aanbevelingen om maatregelen te treffen die de rechtsstaat op de lange termijn kunnen beschermen. Daarbij wordt de benoemingsprocedure van leden van de Raad voor de rechtspraak en gerechtsbesturen genoemd. Binnen deze procedure kan in theorie politieke beïnvloeding plaatsvinden, al komt dit – mede door de sterke rechtsstatelijke cultuur in Nederland – in de praktijk niet voor. Deze kwetsbaarheid was reden voor Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, om begin dit jaar opnieuw een oproep te doen om de rol van de minister bij deze benoemingen af te schaffen en de positie van de Raad voor de rechtspraak te verankeren in de Grondwet. 

Aanbevelingen

Op andere punten is sprake van vooruitgang. Zo benoemt het rapport positieve stappen op het gebied van digitalisering en ziet de commissie enige vooruitgang bij het aanpakken van personeelstekorten en de hoge werkdruk binnen de Rechtspraak. Wel roept de commissie op om inspanningen te blijven leveren op dit vlak. Daarnaast moet werk worden gemaakt van het opzetten van een gestructureerde dialoog tussen de staatsmachten, om zo de rechtstatelijke cultuur in Nederland verder te versterken. De Rechtspraak is een voorstander van een blijvende dialoog tussen de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht. 

Zorgen over wetgevingsproces

Naast de goede rapportcijfers en aanbevelingen uit het rapport spreekt de commissie ook haar zorgen uit over het wetgevingsproces rond de wetsvoorstellen op het gebied van migratie en asiel. Tijdens dit proces werd adviesorganen, zoals de Raad voor de rechtspraak en de Raad van State, in eerste instantie slechts zeer beperkt de mogelijkheid geboden te adviseren over de wetgevingsvoorstellen. De Raad voor de rechtspraak besloot toen eerst op hoofdlijnen te adviseren en later een aanvullend advies te geven. 



Bron: Rechtspraak.nl via Alle landelijke actualiteiten

Bel mij terug

Bel mij